Osnovno:

 • Od 2 pa do 7 redni.
 • Mehansko ali Vario nastavljiv.
 • Varovanje ob stiku s skalo - lomljivi vijak ali hidravlično.
 • Možnost dodatne ojačitve okvirja.
 • Okvir z možnostjo dodajanja +1 plužne deske.
 • Pri 5 rednem ali več, možnost Z okvirja.
 • Nastavljivost višine - mehanska ali hidravlična.
 • Velika izbira zadnje pnevmatike glede na velikost in uporabo pluga.
 • Ojačana konica deske ali brez.
 • Velika izbira oblike deske.
 • Velika izbira predplužnikov in diskov.


Nastavljivost


MEHANSKO:


Če se vaši pogoji oranja ne razlikujejo bisteveno (trdota tal, pridelki, podnebje,...) in vam zato delovne širine ni potrebno pogosto spremninjati, potem vam priporočamo sistem z več položaji.


Ko morate spremeniti delovno širino pluga, enostavno odvijete nastavitveni vijak, nastavite plug na indikator želene pozicije in nastavitveni vijak ponovno privijete nazaj. 

VARIO:


V primeru da plug uporablja več ljudi kot naprimer kmetije z več zaposlenimi ali če z njim delate pri različnih kmetih in se s tem struktura tal pogosto spreminja, potem priporočamo plug z Vario sistemom.


Sistem je zelo preprost, saj je vezan na hidravličen ventil, tako da s potegom ročke v kabini nastavljate želeno širino. 
Lomljivi vijak ali hidravlični odmik?


s

Za mehka in peščena tla brez kamnov priporočamo strižne vijake. Sistem deluje tako da sta za vsak plužni element 2 vijaka, po en na desko.


Z uporabo strižnih vijakov podaljšamo življensko dobo samega pluga, saj se pri sili med 4,2 in 6 tone sam vijak odlomi in tako prepreči samo upogibanje okvirja ob trku s skalo.

Za srednje trda tla prav tako priporočamo sistem s strižnim vijakom, le da v tem primeru ob trku s skalo ali korenino vijak odlomi, odmakne celotno brazdo in tako omogoči tujku prost prehod pod plug.


Sam pok in manjši tresljaj traktorja vas opozori da se ustavite, izvlecite vijak kateri je popustil. nadomestite ga z novim strižnim vijakom in delo nadaljujete. 

Hidravlični sistem pa se uporablja predvsem pri zelo kamnitih terenih, saj ob samem trku kompletno brazdo dvigne do višine 85 centimetrov in tako spusti oviro mimo. Nato se preko hidravlike samodejno spusti nazaj na tla in že lahko nadaljujete s delom, brez da bi vam bilo potrebno iti iz traktorja.

 
+1 deska


V primeru da imate v prihodnosti namen menjati traktor lahko naročite okvir z možnostjo dodajanja še ene vrste. Tako vam ne bo potrebno menjavati celega pluga ampak samo dokupite še eno vrsto.

 
Z okvir


Ob nakupu 5 rednega pluga ali več priporočamo Z obliko okvirja, saj sta kolo in zadnja deska poravnana. S tem si olajšamo delo ob mejah, izboljšamo prenos obremenitve in delo je bolj natančno.

 
Nastavitev višine


Mehanska navpična nastavitev je idealna če imate klasični plug za oranje v brazdi in za uporabnike, ki vedno orjejo na isti globini.


Če želite svoj plug poravnati z nagibom traktorja v brazdi, preprosto vstavite ali odstranite majhne kovinske podložke v navpično nastavljive nastavke in delo se lahko prične.

Hidravlična navpična nastavitev je priporočljiva za vse vrste oranja, predvsem pa če pogosto menjate globino oranja.


Navpični kot pluga popravi po prvem prehodu, delo z njim je zelo enostavno. Ta sistem pa tudi dodatno pripomore k varnosti pri pripenjanju in odpenjanju pluga.

 
Pnevmatike


Glede na samo obliko, velikost in uporabnost pluga pa je na voljo tudi široka paleta pnevmatik.

Lahko izbirate med klasičnimi podpornimi pa vse do transportnih, prav tako se lahko odločate med mehanskimi ali hidravličnimi.

 
Konica deske


Pri sami izbiri morate biti pozorni kakšna je zemlja katero običajno orjete.


Če je zemlja trda, zbita in kamnita priporočamo deske z ojačano konico, v primeru pa da je vaša zemlja mehka in peščena, pa lahko izberete klasično desko.

 
Oblika deske


Pri tako široki paleti izbire desk se bo prav gotovo našlo pravo za vaše potrebe.


Na voljo različe velikosti od 12 pa vse do 22 col. Za različne podlage, peščene, ilovnate, močvirnate,... Na voljo tudi več materjalov.  

 
Predplužniki in diski


Prav tako kot pri deskah je tudi pri predplužnikih in diskih velik nabor.


Ali je vaša zemlja lepljiva, peščena ali orjete po žetvi koruze, sončnic, konoplje? Ali boste iz travnika naredili njivo? Za vsako podlago se pri plugih Gregoire-Besson najde rešitev.